18 maj 2010

Ciasto cytrynowo- migdałowe.

Cytrynowy smak nie jest moim ulubionym, jeśli chodzi o desery. Na upieczenie ciasta zdecydowałam się głównie dlatego, że mieliśmy w domu kilka ogromnych cytryn, pochodzących z ogródka znajomych i chciałam w jakiś sposób je wykorzystać.
Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, a połączenie cytryny z migdałami jest naprawdę smaczne. Nawet nie zdążyłam zrobić porządnego zdjęcia, bo zniknęło w pół dnia.





Składniki:

225g masła
150g cukru
4 jajka
80g mąki
150g mielonych migdałów
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
starta skórka i sok wyciśnięty z dwóch cytryn

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180'C.
Połączyć masło z cukrem. Mieszając, dodawać po jednym jajku oraz odrobinie mąki, aż cała zostanie zużyta. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodać migdały, ekstrakt migdałowy, skórkę z cytryny oraz sok. Spodziewajcie się dość rzadkiego ciasta, ze względu na niewielką ilość mąki.
Całość przełożyć do formy (21-23cm) i piec około 1 godziny.
Po upływie 30min warto sprawdzać regularnie stan ciasta, ponieważ pieczenie może potrwać krócej lub dłużej niż 1h.


Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "How to Be a Domestic Goddess"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz