9 sie 2010

Proste ciasto do kawy z owocami.

Blueberry coffee cake.  

Składniki:

175 g mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 ml oleju słonecznikowego
125 g jagód, borówek amerykańskich lub malin
75 g białej czekolady, posiekanej
125 g drobnego cukru trzcinowego
125 ml jogurtu
3 średnie jajka
cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia. W innym naczyniu ubić jajka, cukier olej i jogurt. Mokre składniki przelać do suchych, a następnie dodać kawałki czekolady. Na koniec dodać owoce i wymieszać.
Wyłożyć formę keksówkę papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Piec ok. 45min w temperaturze 190'C. Jeśli ciasto w trakcie pieczenia zacznie za szybko brązowieć, przykryć folią.
Po wystygnięciu, ciasto posypać cukrem pudrem.


Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki " Easy to make! Cakes &Bakes".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz