23 paź 2011

Focaccia z kozim serem i tymankiem.

W obecnej sytuacji z ograniczonymi możliwościami gotowania, na pomoc przychodzi szkoła i środowe zajęcia w kuchni, których efekty wraz z przepisami będę mogła wrzucać na bloga.
W pierwszym tygodniu tematem zajęć było wypiekanie chleba i każdy musiał upiec włoską focaccie.
Robiłam ją wielokrotnie, ale poniższy przepis okazał się najlepszym jaki do tej pory wypróbowałam. Od siebie dodałam tymianek oraz kozi ser i chleb wyszedł doskonale.


Składniki:

400g i więcej mąki pszennej
1 saszetka drożdży (lub 20g świeżych)
30ml oliwy z oliwek
250ml ciepłej wody
szczypta soli
100g koziego sera
1 pęczek świeżego tymianku


Przygotowanie:

W misce wymieszać mąkę, drożdże i sól. Na środku uformować dziurę i wlać wodę oraz oliwę. Składniki połączyć szpatułką, a następnie przejść do wyrabiania ciasta rękami. Ugniatać* przez kilknaście minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. W razie klejenia się przy wyrabianiu dosypywać po odrobinie mąki, ale uważać, żeby nie wysuszyć ciasta całkowicie.
Umieścić w misce, przykryć ścierką lub plastikową folią i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto przez kilka minut, uformować w owal (można pomóc sobie wałkiem, ale nie rozprasowywać) i umieścić na płaskiej formie posypanej odrobiną mąki.
Wierzch ciasta delikarnie skropić oliwą, przykryć folią i odstawić na 20min do wyrośnięcia.
Kozi ser pokroić w drobne kawałki, listki tymianku oddzielić od gałązek. Przed włożeniem do piekarnika, na focaccię wyłożyć ser i posypać tymiankiem.

Piec w temperaturze 220'C przez 20-25min aż się zarumieni.


*Technika z jaką należy ugniatać chleb, (aby nadać mu elastyczności) do obejrzenia TU. Uderzanie ciastem o blat można pominąć;).

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza