Przepis na klasyczną Lemon Meringue Pie, cytrynową tartę z bezą,
którą w nazwie zastąpiłam pianką, bo ta pierwsze kojarzy się przede
wszystkim z twardą kruchą bezą, która ma chyba tyle samo wrogów co
zwolenników, więc nie chciałam połowy z Was zniechęcać już na wstępie;).
Pewnie gdyby nie szkoła, nie upiekłabym akurat takiej tarty, bo nie
jestem fanką cytrynowego smaku w deserach, ale też nie mogę powiedzieć,
żeby mi nie smakowała. Po prostu nie byłam zachwycona tak jak koleżanki,
które nią poczęstowałam.
Jeśli lubicie połączenie wyrazistej kwaskowatości i słodyczy, to przepis jest dla Was.
Składniki:
Na kruche ciasto:
150g mąki
75g masła
75g cukru
1 duże żółtko
1 łyżka (15ml) wody
Nadzienie:
50g cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
starta skórka i sok z 2 średniej wielkości cytryn
150ml chłodnej wody
2 żółtka
15g masła
3 białka
60g cukru
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone masło i za pomocą palców wcierać masło w mąkę do czasu kiedy ciasto będzie przypominało okruchy chleba.
Dodać cukier, wodę i żółtko, za pomocą łyżki wymieszać składniki, a
następnie rękami uformować z ciasta kulę. Formę do tarty wyłożyć ciastem
formując brzegi, lub rozwałkować i przełożyć do formy.
Podziurkować cisto widelcem i wstawić do lodówki na 30min.
Rozgrzać piekarnik do 180'C, wsadzić do środka tartę na 20-25min.
Żeby przygotować nadzienie, w małej misce należy umieścić cukier, skórkę
z cytryny, mąkę ziemniaczaną, wodę i wymieszać składniki do uzyskania
pasty.
W garnku lekko podgrzać resztę wody i sok z cytryny. Odstawić z gazu i
wmieszać pastę. Postawić z powrotem na kuchence i doprowadzić do
wrzesnia nieprzerwanie mieszając aż masa zgęstnieje.
Gotować na wolnym ogniu przez 3 min.
Dodać żółtka, masło, dokładnie wymieszać całość, gotować przez kolejną
minutę, a następnie rozprowadzić nadzienie na kruchym spodzie.
Na koniec ubić pianę z białek, łagodnie wmieszać cukier i przełożyć na wierzch tarty.
Piec 20-30min w temperaturze 150'C, aż beza zacznie nabierać złotego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz