14 wrz 2011

Chlebek bananowy.

Przepis na chlebek bananowy Sophie Dahl jest chyba jednym z popularniejszych na blogu White Plate.
Jadłam to ciasto wiele razy, ale nigdy nie upiekłam własnego, aż do wczoraj. Pięknie pachnie, jest wilgotne, tylko za pierwszym razem nie urosło tak jak powinno. Już wiem, że zimą chlebek będzie świetnie spełniał rolę ciasta owocowego.

banana bread

Składniki:

4 bardzo dojrzałe banany
150g  brązowego cukru (3/4 szklanki)
1 jajko
75g miękkiego masła
1 cukier waniliowy lub łyżeczka aromatu waniliowego
170g mąki (1 szklanka)
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180'C.
W dużej misce umieścić rozgniecione widelcem banany, cukier, masło, jajko i wanilię i połączyć składniki.
Następnie dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie razem wymieszać.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki i piec 45-60min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz