Jak już pewnie zdążyliście zauważyliście kocham jeść, a gotowanie sprawia mi naprawdę dużą frajdę;). Na szczęście mój chłopak ma podobne zainteresowania, więc stworzyliśmy filmik ze wspólnego gotowania spaghetti ze szpinakiem, gorgonzolą i suszonymi pomidorami.
Danie wyszło wspaniale, a instrukcje do zrobienia pasty zawarte są w filmie:).
PS. Wybaczcie błędy, ale za późno na poprawę...
Przy okazji dodaję zaległy przepis na miodowe ciasto przekładane masą budyniową.
Ciasto:
60 dag mąki
2 jaja
3 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
1/2 kostki margaryny (roztopić odrobinę)
10 dag cukru pudru
2 łyżki śmietany
1 łyżka kakao
Ubić jaja z cukrem pudrem. Mąkę wymieszać z sodą. Połączyć wszystkie składniki (oprócz kakao). Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao. Ciasto schłodzić w lodówce.
Każdą część rozwałkować, lub ugnieść na pojedynczej blasze. Piec 10min w temperaturze 250'C.
Masa:
3 szklanki mleka
3/4 kostki margaryny
3 łyżki cukru pudru lub zwykłego
2 czubate łyżki mąki krupczatki
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać margarynę. Gdy margaryna się roztopi dodać rozmieszane w trzeciej szklance zimne mleko z mąką. Intensywnie mieszając ugotować jak budyń.
Gdy masa jest gładka, przekładać ciasto ciepłą jeszcze masą. Przykryć i pozostawić do następnego dnia, bo wtedy smakuje najlepiej.
Na wierzchu można cienko posmarować ciasto masą kajmakową (gotową można dostać w sklepach, np. Gostyń ok. 5zł/puszka) i posypać uprażonymi na patelni (suchej) orzechami włoskimi.
Together with my boyfriend we love to eat and cook. We've prepared spaghetti with gorgonzola cheese, spinach and sun-dried tomatoes and instructions (in english) how to do it are in this movie;).
Dziekuje za przepis.
OdpowiedzUsuńoch, ale mi zrobiłaś smaczek na coś dobrego/słodkiego :) a przepis na spaghetti chętnie wypróbuję...
OdpowiedzUsuńhmmmmmmmmmm
OdpowiedzUsuńmniam .
OdpowiedzUsuńDlaczego zawsze narobisz mi apetytu ?
Ale fajnie to video zrobiliście! Zamierzam wykorzystać przepis,bo spaghetti wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńczy suszone pomidory są tak samo niedobre jak te niesuszone? :)
OdpowiedzUsuńten przepis ze szinakiem bardzo mi się podobał,chyba się pokuszę aby go zrobić,nie widziałam tylko u nas takiego szpinaku paczkowanego,tylko mrożony :(
OdpowiedzUsuńsuper ze dodałaś przepis na ciasto, napewno wypróbuje!!! Dzięki;)Gab
OdpowiedzUsuńhalszka- jak można nie lubić pomidorów?!;D To jeden z podstawowych elementów mojego życia;)))) Suszone są zupełnie inne w smaku, ale jeśli nie lubisz ogólnie pomidorów to te mogą ci również nie smakować. W każdym razie spróbuj,żeby się przekonać:)
OdpowiedzUsuńgosia-> jest u nas ten paczkowany ale zazwyczaj jest drogi (ja kupuję taki tylko przy okazji promocji;))), a mrożony też jak najbardziej się nadaje;).
Jeszcze dobre wino do tego i byłby jak to się mówi "full wypas". Musisz mnie kiedyś zaprosić na taki makaronik. A jak nie, to sam się wproszę. Nie to tam to...:)
OdpowiedzUsuńPS. Mogę nawet wziąść udział w filmiku. Jako main eater oczywiście :D
OdpowiedzUsuńUlka, jesteś boska ! :)
OdpowiedzUsuńA za przepis dziękuję, to ja się go tak domagałam. No a ze spaghetti, to nie omieszkam, zrobię! A co. ;d
Wygląda smacznie! A szpinaku świeżego jest pełno teraz na rynkach, w niskiej cenie. Aż się dziś chyba zaopatrzę.
OdpowiedzUsuńKocham cie!!
OdpowiedzUsuńPowiem w akademiku wszystkim zeby glosowali na Twojego bloga !
OdpowiedzUsuńA dziękuję;>
OdpowiedzUsuńAj super pomysl! Napewno zrobie;D
OdpowiedzUsuńUla, zawsze jak oglądam Twoje wpisy robię głodna :) Więc miałam w zamrażalniku mrożony szpinak, na półce inny makaron, suszone pomidory, ale nie w oliwie - i wyszło! Dzięki za pomysł/przepis :)
OdpowiedzUsuńpycha
OdpowiedzUsuń