3 maj 2009

Cooking on the screen.

Jak już pewnie zdążyliście zauważyliście kocham jeść, a gotowanie sprawia mi naprawdę dużą frajdę;). Na szczęście mój chłopak ma podobne zainteresowania, więc stworzyliśmy filmik ze wspólnego gotowania spaghetti ze szpinakiem, gorgonzolą i suszonymi pomidorami.
Danie wyszło wspaniale, a instrukcje do zrobienia pasty zawarte są w filmie:).



PS. Wybaczcie błędy, ale za późno na poprawę...

Przy okazji dodaję zaległy przepis na miodowe ciasto przekładane masą budyniową.

Ciasto:
60 dag mąki
2 jaja
3 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
1/2 kostki margaryny (roztopić odrobinę)
10 dag cukru pudru
2 łyżki śmietany
1 łyżka kakao

Ubić jaja z cukrem pudrem. Mąkę wymieszać z sodą. Połączyć wszystkie składniki (oprócz kakao). Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao. Ciasto schłodzić w lodówce.
Każdą część rozwałkować, lub ugnieść na pojedynczej blasze. Piec 10min w temperaturze 250'C.

Masa:
3 szklanki mleka
3/4 kostki margaryny
3 łyżki cukru pudru lub zwykłego
2 czubate łyżki mąki krupczatki
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy

Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać margarynę. Gdy margaryna się roztopi dodać rozmieszane w trzeciej szklance zimne mleko z mąką. Intensywnie mieszając ugotować jak budyń.
Gdy masa jest gładka, przekładać ciasto ciepłą jeszcze masą. Przykryć i pozostawić do następnego dnia, bo wtedy smakuje najlepiej.

Na wierzchu można cienko posmarować ciasto masą kajmakową (gotową można dostać w sklepach, np. Gostyń ok. 5zł/puszka) i posypać uprażonymi na patelni (suchej) orzechami włoskimi.



Together with my boyfriend we love to eat and cook. We've prepared spaghetti with gorgonzola cheese, spinach and sun-dried tomatoes and instructions (in english) how to do it are in this movie;).

19 komentarzy:

  1. och, ale mi zrobiłaś smaczek na coś dobrego/słodkiego :) a przepis na spaghetti chętnie wypróbuję...

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam .
    Dlaczego zawsze narobisz mi apetytu ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajnie to video zrobiliście! Zamierzam wykorzystać przepis,bo spaghetti wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy suszone pomidory są tak samo niedobre jak te niesuszone? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ten przepis ze szinakiem bardzo mi się podobał,chyba się pokuszę aby go zrobić,nie widziałam tylko u nas takiego szpinaku paczkowanego,tylko mrożony :(

    OdpowiedzUsuń
  6. super ze dodałaś przepis na ciasto, napewno wypróbuje!!! Dzięki;)Gab

    OdpowiedzUsuń
  7. halszka- jak można nie lubić pomidorów?!;D To jeden z podstawowych elementów mojego życia;)))) Suszone są zupełnie inne w smaku, ale jeśli nie lubisz ogólnie pomidorów to te mogą ci również nie smakować. W każdym razie spróbuj,żeby się przekonać:)

    gosia-> jest u nas ten paczkowany ale zazwyczaj jest drogi (ja kupuję taki tylko przy okazji promocji;))), a mrożony też jak najbardziej się nadaje;).

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze dobre wino do tego i byłby jak to się mówi "full wypas". Musisz mnie kiedyś zaprosić na taki makaronik. A jak nie, to sam się wproszę. Nie to tam to...:)

    OdpowiedzUsuń
  9. PS. Mogę nawet wziąść udział w filmiku. Jako main eater oczywiście :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ulka, jesteś boska ! :)

    A za przepis dziękuję, to ja się go tak domagałam. No a ze spaghetti, to nie omieszkam, zrobię! A co. ;d

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda smacznie! A szpinaku świeżego jest pełno teraz na rynkach, w niskiej cenie. Aż się dziś chyba zaopatrzę.

    OdpowiedzUsuń
  12. Kocham cie!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Powiem w akademiku wszystkim zeby glosowali na Twojego bloga !

    OdpowiedzUsuń
  14. Aj super pomysl! Napewno zrobie;D

    OdpowiedzUsuń
  15. Ula, zawsze jak oglądam Twoje wpisy robię głodna :) Więc miałam w zamrażalniku mrożony szpinak, na półce inny makaron, suszone pomidory, ale nie w oliwie - i wyszło! Dzięki za pomysł/przepis :)

    OdpowiedzUsuń