26 sie 2011

Pierś z kurczaka pieczona w bekonie i porach.

Łatwy w przygotowaniu obiad, który zadziwiająco dobrze trafił w gust osób, dla których go przygotowałam. Tym razem zdjęcie dania przed włożeniem do piekarnika.

Untitled

Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
2 większe pory
2 łyżki masła
1/3 szklanki białego wina
6-7 plastrów boczku lub pancetty
pęczek tymianku
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie:

Usunąć korzenie z porów, zbędne liście, umyć i pokroić na 0.5cm kawałki.
W misce wymieszać pory z listkami tymianku, oliwą, masłem, białym winem solą i pieprzem.
Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Rozgrzać piekarnik do 200'C.
Piersi z kurczaka rozdzielić, obwinąć kilkoma cieńkimi plastrami boczku. Nada smaku kurczakowi oraz ochroni w trakcie pieczenia. Na wierzch  ułożyć kilka gałązek tymianku, skropić oliwą i razem z porami piec przez 25-35min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz