Gdybym zobaczyła ten przepis w internecie, magazynie, telewizji, raczej
nie zwróciłby mojej uwagi i pewnie nigdy nie powtórzyłabym go
samodzielnie, ale jedzenie czasami smakuje lepiej niż wskazuje na to
przepis i tak było również z tym.
Na jednych z luźniejszych zajęć w kuchni przygotowywaliśmy dania na
przyjęcia, żeby pod koniec lekcji wspólnie wszystko zjeść;).
Ktoś z
grupy przyrządził kiełbaski w glazurze miodowo-musztardowej i to właśnie
ta przekąska, była przez wszystkich najbardziej chwalona. Po kilku
miesiącach przygotowałam danie w domu, w formie obiadu, razem z sałatką i
polentą polaną pesto.
W UK chyba łatwiej dostać kiełbaski koktailowe, które najlepiej sprawdzą
się w tym przepisie. W polskich sklepach szukajcie po prostu
koktailowych, niewędzonych, zwykłych parówek również nie polecam.
Osobiście użyłam niemieckich mini bratwurst i też bardzo dobrze się
sprawdziły.
Składniki:
2 łyżki oleju słonecznikowego
ok 30 kiełbasek koktailowych (lub kilkanaście, jeśli są większego rozmiaru jak powyższe bratwurst)
3 łyżki miodu
3 łyżki musztardy Dijon lub pełnoziarnistej
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200'C.
Naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia wyłożyć papierem
(unikniecie w ten sposób uporczywego zmywania zachniętego, klejącego
sosu). Wlać 2 łyżki oleju i wsadzić do piekarnika na 3-4min.
Następnie wyciągnąć naczynie, dodać kiełbaski i wymieszać je w oleju. Piec 20-25min aż zbrązowieją.
Po tym czasie oszuszyć kiełbaski na ręczniku papierowym, a w misce lub
głębokim talerzu połączyć miód z musztardą. Do mikstury wrzucić
kiełbaski, wymieszać, a następnie wsadzić z powrotem do piekarnika. Piec
5 min, przewracając na drugą stronę w połowie czasu.
Kiełbaski podawać na ciepło, z dowolnym sosem (lub bez). Jeżeli danie
przygotowywane jest na przyjęcie, najwygodniej będzie, jeśli w kiełbaski
powbijamy wykałaczki.
Przepis pochodzi ze strony BBC GoodFood
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz