9 lut 2012

Spaghetti alla puttanesca z tuńczykiem.

Czasami nie wrzucam tutaj przepisów, bo wydają mi się tak popularne i oklepane, że daruję sobie publikowanie. Pewnie lepiej, gdybym pozbyła się takiego wrażenia, bo przecież nawet w przepisie na sos boloński można odkryć jakąś cenną wskazówkę i poprawić smak dotychczas znanego dania.
Chociaż oryginalny przepis na puttanescę nie zawiera tuńczyka, to ja często go dorzucam. Polecam tylko użyć tego w kawałkach, a nie przemielonego prawie na pasztet;).
Latem zrobione danie smakowało wyjątkowo dobrze, bo korzystałam ze świeżych ogrodowych pomidorów, bazylii, chilli, ale mama zadbała o pomidorowe (i nie tylko) przetwory, wysuszyła zioła, może uda się przetrwać zimę.





 Składniki:
1/2 opakowania makaronu spaghetti
5 ząbków czosnku
1 mała świeża papryczka chili lub 2-3 suszone
1/2 puszki/słoika filetów anchovis
1 puszka tuńczyka
1 garść kaparów
kilkanaście czarnych oliwek
1 puszka pomidorów (pelati)
suszone oregano
suszona (i świeża) bazylia
sól, pieprz
oliwa z oliwek





Przygotowanie:

Wstawić osoloną wodę na makaron.

Posiekać czosnek, chili, kapary i drobno pokroić anchovis.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać czosnek, a po minucie chili, kapary, anchovis i tuńczyka.
Oliwki dodać w całości lub pokroić w grubsze plasterki.
Do wody wrzucić makaron i ugotować al dente, ok 6-8min.
Następnie do patelni dodać pomidory z puszki, jeżeli są w całości, to na patelni rozdrobnić je na mniejsze kawałki. Posypać oregano, bazylią, posolić i popieprzyć.
Odcedzić makaron i dodać do patelni z sosem. Wymieszać wszystko razem.
Na talerzu dodatkowo skropić danie oliwą, można udekorować świeżą bazylią lub pietruszką, choć ja swój makaron posypałam parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz