25 lut 2012

Kimchi buchimgae- koreański naleśnik z kimchi.

Kimchi to najbardziej znane koreańskie danie, którego historia sięga nawet 3000 lat wstecz. To kiszone/ fermentowane wrzywa z przyprawami i chili, a najpopularniejszym rodzajem kimchi jest kapusta pekińska. Podawane często w formie dodatków do dań głównych, są też oczywiście składnikami innych większych dań.
Ciężko zakochać się w kimchi od pierwszego wejrzenia. Kiedy spróbowałam jej dwa lata temu po raz pierwszy, pomyślałam, że smakuje podobnie do naszej kiszonej kapusty i nie w sumie nie do końca rozumiałam zachwyt mojego przyjaciela. Jednak niewiele czasu zajęło mi poddanie się urokowi tego dania i po jakimś miesiącu byłam już fanką kimchi, a tym bardziej kuchni koreańskiej.
Od przeprowadzki ze Stanów tęsknie za niedrogimi i dobrymi koreańskimi knajpami, więc zaczęłam sama przygotowywać ulubione dania w mojej studenckiej kuchni. Mam nadzieję, że wkrótce podzielę się z Wami kolejnym przepisem, a może któregoś dnia zrobię domowej roboty kimchi, bo zdaję sobie sprawę, że może być ciężko dostać ją w polskich sklepach. W razie czego z pomocą przychodzi Allegro.



 Składniki: 

1 szklanka kapusty kimchi
3 łyżki soku z kimchi
2 łyżki drobno posiekanej cebuli
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki wody
szczypiorek
olej

sos:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny
kilka kropel oleju z chili lub sezamowego.


Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać, aż ciasto się połączy.
Na dużej patelni rozgrzać olej i rozprowadzić ciasto na całej szerokości patelni. Smażyć przez 1-1:30min, aż spód się zarumieni, a następnie obrócić naleśnik w podrzucie lub przy pomocy szpatułek.
Odrobinę zmniejszyć gaz i smażyć przez kolejną minutę. Składniki sosu połączyć w małej miseczce.
Gotowy naleśnik można pokroić na kawałki i udekorować szczypiorkiem. Przed zjedzeniem, kawałek naleśnika zamoczyć w sosie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz