Kimchi to najbardziej znane koreańskie danie, którego historia sięga
nawet 3000 lat wstecz. To kiszone/ fermentowane wrzywa z przyprawami i
chili, a najpopularniejszym rodzajem kimchi jest kapusta pekińska.
Podawane często w formie dodatków do dań głównych, są też oczywiście
składnikami innych większych dań.
Ciężko zakochać się w kimchi od pierwszego wejrzenia. Kiedy spróbowałam
jej dwa lata temu po raz pierwszy, pomyślałam, że smakuje podobnie do
naszej kiszonej kapusty i nie w sumie nie do końca rozumiałam zachwyt
mojego przyjaciela. Jednak niewiele czasu zajęło mi poddanie się urokowi
tego dania i po jakimś miesiącu byłam już fanką kimchi, a tym bardziej
kuchni koreańskiej.
Od przeprowadzki ze Stanów tęsknie za niedrogimi i dobrymi koreańskimi
knajpami, więc zaczęłam sama przygotowywać ulubione dania w mojej
studenckiej kuchni. Mam nadzieję, że wkrótce podzielę się z Wami
kolejnym przepisem, a może któregoś dnia zrobię domowej roboty kimchi,
bo zdaję sobie sprawę, że może być ciężko dostać ją w polskich sklepach.
W razie czego z pomocą przychodzi Allegro.
Składniki:
1 szklanka kapusty kimchi
3 łyżki soku z kimchi
2 łyżki drobno posiekanej cebuli
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki wody
szczypiorek
olej
sos:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny
kilka kropel oleju z chili lub sezamowego.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać, aż ciasto się połączy.
Na dużej patelni rozgrzać olej i rozprowadzić ciasto na całej szerokości
patelni. Smażyć przez 1-1:30min, aż spód się zarumieni, a następnie
obrócić naleśnik w podrzucie lub przy pomocy szpatułek.
Odrobinę zmniejszyć gaz i smażyć przez kolejną minutę. Składniki sosu połączyć w małej miseczce.
Gotowy naleśnik można pokroić na kawałki i udekorować szczypiorkiem. Przed zjedzeniem, kawałek naleśnika zamoczyć w sosie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz