24 cze 2011
Zupa z chorizo i ciecierzycą.
Składniki:
oliwa z oliwek
100g chorizo
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
300g świeżego pokrojonego szpinaku
1 lub 2 puszki pomidorów
1 puszka ciecierzycy
1 litr bulionu
garść pietruszki/ kolendry
sól, pieprz
Przygotowanie:
W garnku ugotować bulion.
Na patelni z odrobiną oliwy podsmażyć lekko pokrojoną w plasterki chorizo. Dodać posiekaną cebulę, czosnek i seler. Zmniejszyć ogień i pod pokrywą dusić wszystko przez ok 10min. Zamieszać składniki, a następnie dodać pomidory, szpinak, ciecierzycę i bulion. Zagotować, a następnie przykryć pokrywką i na małym ogniu gotować ok 30min.
Po tym czasie 1/3 zupy można przełożyć do osobnego naczynia, zmiksować blenderem i dodać do reszty zupy, ale ja tego nie zrobiłam z braku sprzętu;). Posolić, popieprzyć i dodać pietruszkę.
Gotowe!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz