30 sty 2012

Tajska zupa Tom Yum Kung.



Składniki:

200g rybich głów, kregosłupów ości itp. do przygotowania wywaru
250g krewetek lub mieszanki owoców morza
8-10 pieczarek pokrojonych plasterki
5 szklanek wody
2 trawy cytrynowe
4 liście limonki (najlepsze są świeże, ale suszone dostaniecie na Allegro)
4 plastry świeżego imbiru
2 czerwone papryczki chili
1,5 łyżki sosu rybnego
1 łyżka pasty tom yum (dostępna na Allegro lub w sklepie Kuchnie Świata)
2 łyżeczki cukru


Przygotowanie:

W garnku z wodą  umieścić kawałki ryby, można dorzucić warzywną kostkę bulionową i gotować przez 20min. Po tym czasie przecedzić zupę, żeby pozbyć się ości.
Trawę cytrynową i papryczkę chili pokroić na dobniutkie kawałki, liście limonki na cienkie paseczki (lub pozostawić w całości) a imbir pokroić w plasterki.
Dodać do bulionu powyższe składniki oraz paste tom yum, sos rybny i cukier. Jeżeli zupa wydaje się zbyt kwaśna, dodać więcej cukru, aż uznamy smak za odpowiedni.
Doprowadzić do wrzenia, a po 5min gotowania dodać pieczarki i owoce morza. Zmniejszyć odrobinę ogień i gotować jeszcze przez 10min.
Podawać można z ryżem, chociaż ja akurat użyłam makaronu ryżowego.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza