Tajskie curry to proste i szybkie w przygotowaniu danie i niech nie
zniechęcą Was egzotyczne składniki. Trawa cytrynowa, mleko kosowe,
czerwona pasta curry, sos rybny... Jeżeli nie wszystko dostępne jest w
supermarketach, można to z pewnością znaleźć w internecie. Dużym plusem
pasty curry jest to, że nadaje się do przechowywania w lodówce przez
wiele miesięcy. Mleko kokosowe i sos rybny również mają długi termin
przydatności do spożycia. Największy problem może być ze znalezieniem w
sklepie trawy cytrynowej, ale ten składnik można ostatecznie pominąć.
Danie jest dość ostre, ale zmniejszenie ilości pasty curry złagodzi jego
smak.
Składniki:
1/2 pokrojonej trawy cytrynowej
2 rozgniecione ząbki czosnku
kawałek roztartego świeżego imbiru
1 pełna łyżka czerwonej pasty curry
2 łyżki wody
300g filetu z łososia pokrojonego w większą kostkę
1 papryka pokrojona w paski
1 puszka mleka kokosowego
1 lyżka sosu rybnego
garść liści bazylii
1-2 oleju
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać olej, następnie wrzucić drobno pokrojoną trawę
cytrynową i czosnek. Zanim czosnek zarumieni się, dodać łyżkę pasty
curry, a po chwili wodę, aby pasta mogła się rozpuścić. Dorzucić
łososia, paprykę, wymieszać razem z pastą i smażyć przez kilka minut.
Wlać puszkę mleka kokosowego, sos rybny i liście bazylii w całości lub
pokrojone. Zagotować całość. Podawać z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz