10 kwi 2011
Penne ze szparagami i szynką parmeńską.
Składniki:
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1 pęczek szparagów
200-300g makaronu penne
150g szynki parmeńskiejparmezan
sok z 1/2 cytryny
garść liści bazylii lub kilka listków mięty
sól i pieprz
Przygotowanie:
Ugotować makaron al dente w lekko posolonej wodzie, następnie zalać zimną wodą i odcedzić.
Obrać i pokroić szparagi, odciąć dolną część łodygi.
Na oliwie z oliwek podsmażyć drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem.
Kiedy się zeszkli, dodać szparagi i wlać sok z 1/2 cytryny.
Smażyć przez kilka minut, posolić i popieprzyć.
Pokroić szynkę parmeńską i dodać do reszty składników.
Na koniec dorzucić makaron, wymieszać całość i posypać parmezanem.
Gotowe danie na talerzu udekorować bazylią/miętą i skropić oliwą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
szparagi tylko podsmażone? czy trzeba je najpierw podgotować?
OdpowiedzUsuńWystarczy podsmażyć, ale jeśli masz ochotę, to możesz je wcześniej zblanszować.
Usuń