Deser ten poznałam, kiedy kilka lat temu pracowałam w kuchni francuskiej
restauracji w Londynie i pewnie już zawsze będzie mi się kojarzył z
tamtym miejscem.
Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, wymaga niewielu składników i łączy w sobie genialne smaki bananów, toffi i bitej śmietany.
Składniki:
Spód:
1, 5 szklanki pokruszonych ciastek digestive lub innych owsianych czy wieloziarnistych
100g miękkiego masła
Nadzienie:
1 puszka ugotowanego wcześniej skondensowanego mleka lub gotowej masy krówkowej
1,5 szklanki śmietany kremówki
3 duże banany
1 łyżeczka olejku/esencji waniliowej
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180'C.
Ciasteczka wymieszać w misce z miękkim masłem, a następnie ugnieść je na
niewielkiej okrągłej tortownicy lub formie do tart. Wsadzić do
piekarnika na 5- 8minut po czym wyciągnąć i całkowicie ostudzić.
Pokroić banany w plasterki i ułożyć na spodzie ciasta. Przykryć banany
masą krówkową, jeżeli ciężko jest ją rozsmarować, to przed smarowaniem
warto jest moczyć łyżkę/szpatułkę w szklance z gorącą wodą.
Ubić bitą śmietanę z dodatkiem esencji waniliowej i sztywny krem
rozsmarować na warstwie toffi. Tutaj też przyda się szklanka z gorącą
wodą, bo rozgrzana szpatułka/nóż pomoże wyrównać na wierzchu bitą
śmietanę.
uwielbiam banoffee! wypróbuję Twój przepis, bo do tej pory nie znalazłam żadnego fajnego. Dzięki!
OdpowiedzUsuń