Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, wymaga niewielu składników i łączy w sobie genialne smaki bananów, toffi i bitej śmietany.
![Untitled](http://farm6.staticflickr.com/5012/5558666168_42056b16ec_z.jpg)
Składniki:
Spód:
1, 5 szklanki pokruszonych ciastek digestive lub innych owsianych czy wieloziarnistych
100g miękkiego masła
Nadzienie:
1 puszka ugotowanego wcześniej skondensowanego mleka lub gotowej masy krówkowej
1,5 szklanki śmietany kremówki
3 duże banany
1 łyżeczka olejku/esencji waniliowej
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180'C.
Ciasteczka wymieszać w misce z miękkim masłem, a następnie ugnieść je na niewielkiej okrągłej tortownicy lub formie do tart. Wsadzić do piekarnika na 5- 8minut po czym wyciągnąć i całkowicie ostudzić.
Pokroić banany w plasterki i ułożyć na spodzie ciasta. Przykryć banany masą krówkową, jeżeli ciężko jest ją rozsmarować, to przed smarowaniem warto jest moczyć łyżkę/szpatułkę w szklance z gorącą wodą.
Ubić bitą śmietanę z dodatkiem esencji waniliowej i sztywny krem rozsmarować na warstwie toffi. Tutaj też przyda się szklanka z gorącą wodą, bo rozgrzana szpatułka/nóż pomoże wyrównać na wierzchu bitą śmietanę.
uwielbiam banoffee! wypróbuję Twój przepis, bo do tej pory nie znalazłam żadnego fajnego. Dzięki!
OdpowiedzUsuń