5 lip 2008

Quesadillas.



Quesadillas to jedna z moich ulubionych przekąsek.
Pochodzi z kuchni meksykanskiej, danie jest tez bardzo popularne w tex-mex.
Do zrobienia go potrzebne są kukurydziane tortille, ser, a cala reszta skladników jest dowolna. Robie je za kazdym razem z czyms innym, w zaleznosci od tego co mam w lodówce. Dzisiaj uzywalam paprykowych tortilli, a oprocz sera leicester dodalam cebule, oliwki, papryke i kukurydze. Czasami dodaje tez np. kurczaka albo owoce morza.
Jesli ktos preferuje jeszcze prostsza i wegetarianska wersje to swietne jest tez polaczenie sera i kolendry.
Wystarczy polozyc jedna tortille na patelni, posypac serem, dodac dowolne skladniki, przykryc kolejna tortilla. Podgrzewa sie je na patelni bez tluszczu. Po ok. 2-3 min, kiedy spód zrobi sie chrupiacy, a ser roztopi, qesadillas przeklada sie na druga strone, na 1min, a moze nawet mniej. I gotowe.

Najlepiej pasowac bedzie guacamole, kwasna smietana lub swieza salsa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz