28 mar 2011

Cinnamon buns with cream cheese frosting.

U mnie pora śniadaniowa, u Was jest już popołudnie, ale dodaję zdjęcia pysznych cynamonowych bułek polanych kremowym serkiem i truskawkowego jogurtu z targu farmerów. Takie targi można znaleźć w różnych częściach Manhattanu, zazwyczaj przedpołudniem, w poszczególne dni tygodnia. Są jednym z tych miejsc z produktami najlepszej jakości w niewielkiej cenie.

Przeciętne amerykańskie jogurty (nie mówię o tych z lokalnych farm) są jednymi z produktów, które tutaj smakują gorzej niż w Europie. Nawet produkty takiej firmy jak Danone, smakują inaczej, trochę sztucznie, ale za to w mleku nie widzę różnicy. Osobiście jadam tu tylko jeden rodzaj jogurtów greckich z dodatkiem owoców, a na resztę będę musiała poczekać wraz z powrotem do Europy.



23 komentarze:

  1. robisz coraz lepsze zdjęcia jedzenia (: a bułki wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cynamonowe bułki chodzą mi po głowie od czasu kiedy dodałaś posta z tym chlebem cynamonowym, a nie mogę ich upiec, bo mój piec coś się psuje i spala.. Uwielbiam te zdjęcia :) Smacznego śniadania!

    OdpowiedzUsuń
  3. Te bułki wyglądają jak jakieś ciasto. :-)
    Zdjęcia bardzo mi się podobają.

    Zielony Banan.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ula, polecam jogurty Liberte Mediteranee, oczywiście nie te z 0% tłuszczu, tylko te normalne. Są dostępne w Whole Foods. Są przepyszne.
    http://liberteyogourt.com/mediterranee.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Gosia-> Kojarze je ze sklepów, ale chyba są droższe, co? Zresztą jedzenie tego jednego rodzaju jogurtów nie jest dla mnie problemem.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie!
    W PL chyba tylko Warszawa ma Biobazar, w innych miastach takich rzeczy trzeba dobrze szukać a szkoda... A ja właśnie zajadam się tartą w stylu Spanakopity, bo zapomniałam kupić pory :/ Następnym razem skorzystam z Twoich rekomendacji :)
    Pozdrawiam
    ann

    OdpowiedzUsuń
  7. Ula, mam takie pytanie, bo jestes juz drugi rok w Stanach..i jak to jest z kursami? Czy obowiazuje Cie kolejnych 6 kredytów?
    Czy kolejna rodzina płaci w takim przypadku?
    Z góry dzieki za odpowiedz:)

    OdpowiedzUsuń
  8. czym amerykańskie przetwory mleczne różnią się od europejskich?
    Do tej pory najgorsze jogurty jadłam w Hiszpanii. Wszystkie zawierały bardzo dużo żelatyny i przed spożyciem trzeba było je dobrze wymieszać aby uzyskać jednolitą, płynną konsystencję

    OdpowiedzUsuń
  9. Katie !

    Ula jesteś wredna ! Od godziny czytam stare notki na Twoim blogu mimo, że czytałam je juz kilka razy, a muszę się uczyć !

    :)

    Katie

    OdpowiedzUsuń
  10. ann-> Ale w Polsce są targi/rynki w każdym przeciętnej wielkości mieście i wiele ze sprzedawanych tam produktów jest organicznych! Co prawda nie są opakowane w ładną butelkę z fajną naklejką, a sprzedawczynią jest babcia z chustką na głowie, ale tym lepiej.
    Z drugiej strony wiem, nie znajdziesz na takim rynku wypieków innych niż polskie, ale cała idea jest taka, żeby promować to, co lokalne, a cynamonowe bułki są w Stanach popularnym wiepiekiem.

    Magda-> W drugim roku jest taka sama zasada, no chyba że ktoś przedłuża program o 6 miesięcy, wtedy obowiązują 3 kredyty.

    Atrevete-> Smakują trochę sztucznie i są też słodsze.

    Katie-> Niedobrze, niedobrze...;).

    OdpowiedzUsuń
  11. faktycznie, sama miałam okazję spróbować amerykańskich jogurtów i jedynie activia smakowała mi jako tako. mmmm, te cynamonowe bułeczki wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Sądzę, że to trudna sprawa zrobić ładne zdjęcia jedzeniu. A Tobie się udaje. :)

    Ależ mi naorbiłaś ochoty! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. oj, cynamon <3
    podoba mi się balans kolorów na zdjęciach, bardzo śniadaniowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. heh. jak byłam 10 lat temu w stanach,to prócz jogurtów obrzydliwe były słodycze...chyba,że ja miałam pecha, lub byłam przyzwyczajona do polskich. tj nie mówię że wszystkie,ale sporo. np. lody w plastikowych pudełkach były paskudne. nie wspomnę o tych lodach dla cukrzyków - których nie dało się przełknąć,a było ich pełno w sklepach

    OdpowiedzUsuń
  15. E.-> Akurat tutejsze lody są znacznie lepsze od naszych, ale amerykańskie słodycze nie mają szans z europejskimi.

    OdpowiedzUsuń
  16. Też chcę taką bułkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ula, wybierasz się może na tę wystawę?: http://www.anna-likes.net/2011/03/remembering-mcqueen.html

    W.

    OdpowiedzUsuń
  18. jak zwykle narobisz smaka tylko a potem pałętam się po domu szukając czegoś pysznego, zazwyczaj bezskutecznie ;P!

    OdpowiedzUsuń
  19. Chyba pójdę upiec sobie takie. Strasznego smaka mi zrobiłaś;p

    OdpowiedzUsuń
  20. W.-> Dzięki za linka! Wystawa wchodzi 4 maja i jeśli do tego czasu będę mieć darmową wejściówkę to się wybiorę.

    OdpowiedzUsuń
  21. zastanawiam się czy to magia Twoich zdjęć czy też to jedzenie rzeczywiście zawsze wygląda tak apetycznie, ale o ile nie lubię jeść na słodko, kiedy odwiedzam Ciebie mam wrażenie, że mogłabym zmienić upodobania ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. serio mleko smakuje Ci tak samo?? Ja nie moge znalezc zadnego dobrego. Jedynie raz udalo mi sie kupic jakies organiczne ktore smakowalo w miare dobrze. Ale to nadal nie to samo.

    OdpowiedzUsuń