7 cze 2011

Sałatka z burakami, kozim serem i rukolą.



Untitled

Składniki:

4 buraki średniej wielkości
1 opakowanie sera koziego (ok 85g)
1/2 szklanki orzechów włoskich
1 awokado
kilka garści rukoli
1 łyżka miodu
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1/4 szklanki octu balsamicznego
sól i pieprz


Przygotowanie:

Na suchej patelni podprażyć orzechy aż się zarumienią, regularnie je mieszając.
Rozgrzać piekarnik do 220'C.
Buraki obrać i przekroić na pół, a następnie na pokroić na grubsze plastry.
W miseczce wymieszać za pomocą trzepaczki miód, ocet i oliwę. Posolić i popieprzyć. Buraki polać częścią dressingu, ułożyć na tacy do pieczenia (pokrytej folią) i wstawić do piekarnika na ok 12min, aż warzywa się zarumienią, w między czasie także je przemieszać. Następnie odstawić do ostudzenia.
Rukolę i orzechy połączyć z dressingiem, odrobinę posolić, popieprzyć i ułożyć na płytkim naczyniu.
Na koniec dodać pokrojone awokado, buraki oraz rozdrobniony kozi ser.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz