Składniki:
6 papryk (najlepiej mieszanka czerwonych i żółtych)
1/4 octu winnego
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
garść posiekanej bazylii lub pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200'C.
Umyte papryki ułożyć na tacy wyłożonej folią aluminiową i wsadzić do piekarnika na 45min- 1h.
Co 15min należy je obracać, żeby każda ze stron się zarumieniła.
Lepiej jest zostawić papryki w piekarniku za długo, niż za krótko, bo będziemy mieć problemy z obraniem ich. Wyciągnąć kiedy widać, że skrórka jest pomarszczona i odchodzi od papryki.
Odstawić, żeby ostygły, a następnie obrać i pokroić w paski.
Pokrojone wymieszać z octem, oliwą, posiekanym czosnkiem, bazylią/pietruszką solą i pieprzem. Wstawić do lodówki, żeby marynowały się przez godzinę, a najlepiej całą noc.
Można przechowywać w lodówce do 4-5 dni.
Zmodyfikowany przepis pochodzi ze strony smitten kitchen
Powrót po długim weekendzie do studenckiego miasta i obiadek z wykorzystaniem Twojego przepisu ;)
OdpowiedzUsuńpyszne było!