11 paź 2013

Risotto z dynią i chrupiącą szałwią.

Kilka pięknych dyń w ogrodzie tylko czeka, żeby się nimi zająć. Pierwsza z nich poszła pod nóż dwa dni temu i wtedy też zrobiłam placki dyniowo-serowe. Ser feta nie nadał im wystarczająco konkretnego smaku, ale chrupiąca szałwia była wisienką na torcie. Odkąd zrobiłam w domu raviolo w stylu warszawskiej Mąki i Wody, moja mama zakochała się w maśle szałwiowym i obiecała, że w przyszłym roku będziemy mieć jej ogrodzie jeszcze więcej.
Resztę wielkiej dynii upiekłam wczoraj. Część przyda się do ciasta, coś pójdzie na zupę, a kilka kawałków użyłam do dzisiejszego dyniowego risotta, z dodatkiem szałwii, bo znowu sprawdziła się w tym połączeniu bezbłędnie.

Untitled Pumpkin risotto with crispy sage

Składniki:
(dla 3 osób)

600ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
1 szklanka ryżu Arborio
1 mała cebula, drobno posiekana
12 listków szałwii, drobno posiekanej
2 łyżki oliwy z oliwek
250g dynii pokrojonej w drobną kostkę lub większe kawałki, jeśli była wcześniej pieczona
2 łyżki masła
20g parmezanu
sól, pieprz

Chrupiąca szałwia:
12-16 listków szałwii
10g masła

Przygotowanie:

Przygotować bulion.
Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażyć cebulę aż się zeszkli. Dodać posiekane listki szałwii.
Po kilku minutach smażenia wsypać ryż i smażyć kilka minut mieszając, aż ziarenka pokryją się tłuszczem. Następnie wlać 1/3 bulionu, zostawić do zagotowania, zamieszać i zaczekać aż ryż wchłonie płyn. Dodać dynię*, sól, pieprz, wlać chochlę bulionu, zamieszać i ponownie poczekać aż ryż wchłodnie prawie wszystko. Powtarzać czynność kilka razy, aż dynia będzie miękka, a ryż al dente. Zużycie całego bulionu może nie być konieczne, ale ważne, żeby konsystencja risotto była kremowa. Na koniec dodać 2 łyżki masła, parmezan, wymieszać i przykryć pokrywką.

Żeby zrobić chrupiącą szałwię, na małej patelni należy podgrzać masło, dodać listki szałwii i smażyć kilka minut aż masło lekko się przypali.

Risotto na talerzu można dodatkowo posypać parmezanem, a przede wszystkim polać odrobiną przypalonego masła z szałwią.

*jeżeli używa się wcześniej upieczonej dyni, można dodać ją pod koniec gotowania, żeby nie rozpadła się za bardzo



Post w ramach współpracy z Foodpandą- nowym serwisem umożliwiającym w szybki sposób zamówienie jedzenia online, wyszukując restauracji według podanej lokalizacji. Foodpanda jest też dostępna w formie bezpłatnej aplikacji na smartfona.

7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Ojej, to musisz! Wyrosłaby nawet w warunkach domowych, ale jest kilka odmian i do gotowania ta nadaje się najlepiej: http://bi.gazeta.pl/im/9/10592/z10592249Q,Szalwia.jpg

      Usuń
  2. Ula ! Znasz jakiś smaczny i sprawdzony przepis na panierkę do ryby? Z góry dziękuję !

    OdpowiedzUsuń
  3. co z Twoimi studiami? nie wracasz do Anglii?

    OdpowiedzUsuń
  4. Szkoda, że nie mam świeżej szałwii, bo dynia by się znalazła. Niedawno zrobiłyśmy z mamą dżem z dyni, jabłek i pomarańczy, wyszedł pyszny. Wygląda na to, że dynia nie jest u nas zbyt doceniana a warto ją poznać.

    OdpowiedzUsuń

  5. Wspaniałe zdjęcia!
    Naprawdę bardzo gratuluję!

    http://newlookstyleblog.blogspot.com/
    Facebook:
    https://www.facebook.com/pages/New-Look-Style/581255195269125

    OdpowiedzUsuń