Składniki:
200g kremowego serka Philadelphia
1 duże opakowanie ciastek Oreos (ok 400g)
200g roztopionej gorzkiej czekolady (ja użyłam 100g gorzej i 100g mlecznej, można całkowicie zastąpić mleczną, a nawet białą)
Przygotowanie:
Pięć ciastek wrzucić do malaksera lub w inny sposób rozgnieść na drobne okruszki i odłożyć na bok.
Podobnie rozkruszyć resztę ciastek i umieścić w misce. Dodać ser i miksować składniki, aż całkowicie się połączą. Uformować z niej niewielkie kulki (wyjdzie ok. 30-40) i ułożyć na dużej tacy (np. do wypieków) wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Wstawić na 20min do lodówki, będą bardziej zwarte.
W tym czasie roztopić i ostudzić czekoladę. Trufle można zamaczać w niej za pomocą większej wykałaczki lub obtoczyć w polewie używając dwóch łyżek.
Gotowe posypać okruszkami odłożonych ciastek i wstawić do lodówki na 1h, aby czekolada zastygła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz