Kolejny przepis z jagodami oraz ricottą, jednym z moich ulubionych
włoskich serów. Ciasto bardzo mi smakowało ze względu na jego lekkość i
puszystość, a przygotowanie było wyjątkowo proste. Tak jak ostatnio
zmodyfikowałam odrobinę przepis i zmniejszyłam ilość cukru. Dzięki
serowi ricotta masa nie jest tak ciężka i tłusta jak w przypadku
sernika, ale mimo wszystko jestem pewna, że ciasto trafi w gust
miłośników serników. Jeśli nie macie jagód, możecie je zastąpić
malinami, borówką amerykańską lub wiśniami.
Składniki:
ciasto:
1 szklanka mąki
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 szklanki mleka
60g miękkiego masła
1 jajko
skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka olejku waniliowego
1 i 1/2 szklanki jagód
masa serowa:
2 jajka
1 i 1/4 szklanki sera ricotta
4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodać
mleko, masło, jajko, skórkę cytrynową i zmiksować ciasto na gładką masę.
Przelać całość do tortownicy (20cm) wyłożonej papierem do pieczenia, a
na wierzch wysypać jagody.
W średniej misce ubić jajka aż się spienią. Następnie dodać ricottę,
cukier i zmiksować całość. Na koniec wylać masę na ciasto z jagodami.
Piec w temperaturze 180'C przez 45-55 min, aż wierzch ciasta się
zarumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz