Nie wiem jak u Was, ale u mnie bób zjada się zazwyczaj w najprostszej
postaci, po gotowaniu i pozbyciu się łupinek. Kilka dni temu nabrałam
ochoty na bardziej kreatywne wykorzystanie tego warzywa, więc
przygotowałam prostą pastę kanapkową.
Składniki:
250g ugotowanego i obranego z łupinek bobu
garść tartego parmezanu
garść świeżej kolendry (można zastąpić miętą lub pietruszką)
kilka łyżek oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1 bagietka
Przygotowanie:
Rozgnieść bób za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków, dodać
parmezan, posiekaną kolendrę, rozgnieciony ząbek czosnku i kilka łyżek
oliwy, żeby pasta nie była zbyt sucha. Posolić i popieprzyć. Nałożyć
pastę na podgrillowane w piekarniku kawałki bagietki lub dowolny rodzaj
chleba. Na koniec posypać tartym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz