6 lip 2012

Kanapkowa pasta z bobu.

Nie wiem jak u Was, ale u mnie bób zjada się zazwyczaj w najprostszej postaci, po gotowaniu i pozbyciu się łupinek. Kilka dni temu nabrałam ochoty na bardziej kreatywne wykorzystanie tego warzywa, więc przygotowałam prostą pastę kanapkową.


Składniki:

250g ugotowanego i obranego z łupinek bobu
garść tartego parmezanu
garść świeżej kolendry (można zastąpić miętą lub pietruszką)
kilka łyżek oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1 bagietka

Przygotowanie:

Rozgnieść bób za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków, dodać parmezan, posiekaną kolendrę, rozgnieciony ząbek czosnku i kilka łyżek oliwy, żeby pasta nie była zbyt sucha. Posolić i popieprzyć. Nałożyć pastę na podgrillowane w piekarniku kawałki bagietki lub dowolny rodzaj chleba. Na koniec posypać tartym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz