Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
185 g masła
3 duże żółtka
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
1 kg rabarbaru
6 łyżek cukru
1/2 szklanki dżemu truskawkowego
Na kruszonkę:
185g mąki pszennej
100g cukru
125g masła
cukier waniliowy (1 opakowanie)
Przygotowanie:
Makę
przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki
masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko
ciasto (świetnie nadaje się do tego malakser), uformować w wałek,
zawinac w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.
Piekarnik
rozgrzać do temperatury 180ºC. Dno formy o wymiarach 33 x 23 cm wylepić
ciastem. Podpiec w piekarniku, aż będzie odrobinę złociste i lekko
wystudzić.
Rabarbar
obrać, umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Rozgrzać suchą, dużą
patelnię, wrzucić do niej rabarbar i posypać cukrem. Podgrzać na ostrym
ogniu mieszając, aż rabarbar puści sok - około 2 - 3 minut. Przełożyć
rabarbar na durszlak i odsączyć z nadmiaru soku.
Przygotować
kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w
małym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche
skladniki. Dobrze wymieszać.
Przestudzone ciasto posmarować cienko dżemem, wyłożyć na nie odsączony rabarbar i posypać pokruszoną kruszonką.
Piec okolo 30 - 40 minut w temperaturze 180ºC.
Przepis pochodzi z bloga "moje wypieki".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz