6 lip 2010

Włoska zupa jarzynowa z dorszem.

Pożywna włoska zupa warzywna z rybą. Użyłam dorsza, ale myślę, że mogłyby go zastąpić także inne gatunki.




Sładniki:

0,5kg świeżych filetów z dorsza
1 cebula
2 małe marchewki
2 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów śliwkowych
1 mała natka pietruszki
1 małe suszone chili
1 cytryna
2 szklanki bulionu
oliwa z oliwek
sól morska, pieprz

Sposób przygotowania:

Pokroić cebulę, marchewkę, seler naciowy i łodyżki pietruszki w drobne kawałki. W garnku rozgrzać oliwę i dodać pokrojone warzywa oraz chili. Gotować 15-20min z uchyloną pokrywką aż wszystko zmięknie (ale nie zbrązowieje). Dodać pomidory i dusić przez 10min, po czym zalać wszystko bulionem i doprowadzić do wrzenia.
Filety z dorsza przekroić dwukrotnie i tak duże kawałki włożyć do zupy. Posolić, popieprzyć i wycisnąć sok z cytryny. Na koniec dodać posiekane listki pietruszki i selera i wymieszać. Gotować kilka minut, aż ryba zacznie się delikatnie rozpadać.
Ja zjadłam zupę z kromką rozmarynowego chleba z masłem, pycha!


Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "Jamie's Italy".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz