Pożywna włoska zupa warzywna z rybą. Użyłam dorsza, ale myślę, że mogłyby go zastąpić także inne gatunki.
Sładniki:
0,5kg świeżych filetów z dorsza
1 cebula
2 małe marchewki
2 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów śliwkowych
1 mała natka pietruszki
1 małe suszone chili
1 cytryna
2 szklanki bulionu
oliwa z oliwek
sól morska, pieprz
Sposób przygotowania:
Pokroić cebulę, marchewkę, seler naciowy i łodyżki pietruszki w drobne
kawałki. W garnku rozgrzać oliwę i dodać pokrojone warzywa oraz chili.
Gotować 15-20min z uchyloną pokrywką aż wszystko zmięknie (ale nie
zbrązowieje). Dodać pomidory i dusić przez 10min, po czym zalać wszystko
bulionem i doprowadzić do wrzenia.
Filety z dorsza przekroić dwukrotnie i tak duże kawałki włożyć do zupy.
Posolić, popieprzyć i wycisnąć sok z cytryny. Na koniec dodać posiekane
listki pietruszki i selera i wymieszać. Gotować kilka minut, aż ryba
zacznie się delikatnie rozpadać.
Ja zjadłam zupę z kromką rozmarynowego chleba z masłem, pycha!
Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "Jamie's Italy".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz