13 sie 2010

Faszerowane manicotti z sosem pomidorowym i mozzarellą.






Składniki:

1 opakowanie (225g) makaronu manicotti (lub cannelloni)
250g mielonego mięsa (ja użyłam z indyka)
100g pieczarek 1 średnia cebula kilka ząbków czosnku 1/2 paczki mrożonego szpinaku (lub kilka garści świeżego)
1 kula sera mozzarella
oliwa z oliwek
sól, pieprz,
oregano, bazylia (lub mieszanka włoskich ziół)
sos pomidorowy lub puszka pomidorów w kawałkach

Przygotowanie:

Farsz:
Na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać mielone mięso i smażyć przez kilka minut, aż będzie wyglądało na gotowe. Dodać pokrojone w drobne kawałki pieczarki oraz szpinak. Przyprawić solą, pieprzem i włoskimi ziołami. Smażyć, aż woda z pieczarek i szpinaku wyparuje.

Zagotować wodę w dużym garnku (żeby makaron się nie połamał i nie sklejał) i wrzucić makaron do posolonej wody. Gotować trochę krócej niż al dente, aby był odrobinę twardy. Odcedzić i ewentualnie polać odrobiną oliwy, żeby się nie skleił.

Używając małej łyżeczki, nadziewać makaron (ale nie napychać farszu do maksimum), a gotowe rurki układać w posmarowanym wcześniej oliwą naczyniu żaroodpornym lub blaszy.
Manicotti polać sosem pomidorowym (gotowym lub podgotowanymi wcześniej w rondlu i przyprawionymi pomidorami z puszki1) i obłożyć plastrami sera mozzarella.
Naczynie włożyć do piekarnika i zapiekać (bez pokrywki) ok. 15min w temperaturze 180'C.

1 komentarz:

  1. Dziewczyno, zrobiłam to dzisiaj na rodzinny obiad i wszyscy byli zachwyceni. (no może poza 10-letniącórką brata ;) )

    OdpowiedzUsuń