Ostatnio wypróbowałam kilka przepisów na sałatki mojej ulubionego szefa
kuchni- Jamiego Olivera i każdy z nich okazał się świetny. W przypadku
poniższej, nie spodziewałam się, że połączenie krewetek, szpinaku i
arbuza będzie mi aż tak smakować.
Składniki:
sok i skórka starta z 2 limonek
200g krewetek
100g niesolonych orzechów nerkowca
1 łyżka ziaren sezamu
garść posiekanej świeżej mięty
1 papryczka chili
kilka garści szpinaku
400g pokrojonego w drobne kawałki arbuza
olej sezamowy
sól, pieprz
Przygotowanie:
Zetrzyj skórkę, wyciśnij sok z jednej limonki i wymieszaj w misce z
krewetkami. Odstaw na bok, żeby zamarynować krewetki, przygotowując w
międzyczasie inne składniki.
Rozgrzej patelnię i dodaj orzechy nerkowca. Praż i mieszaj przez kilka
minut, aż się zarumienią. Dodaj łyżkę ziaren sezamu i mieszając poczekaj
aż zaczną brązowieć. Przełóż wszystko do osobnej miseczki, aby
wystygło.
Szpinak, posiekaną miętę, papryczkę chili i arbuza umieść w większej misce.
Zamarynowane krewetki podsmaż na patelni z odrobiną sezamowego oleju, posól i popieprz.
Lekko ostygnięte dodaj do miski z resztą składników, a następnie orzechy nerkowca i ziarna sezamu.
Całość polej sokiem wyciśniętym z drugiej limonki, odrobiną oleju sezamowego i soli i pieprzu.
Przepis jest autorstwa Jamiego Olivera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz