Cytrynowy smak nie jest moim ulubionym, jeśli chodzi o desery. Na
upieczenie ciasta zdecydowałam się głównie dlatego, że mieliśmy w domu
kilka ogromnych cytryn, pochodzących z ogródka znajomych i chciałam w
jakiś sposób je wykorzystać.
Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, a
połączenie cytryny z migdałami jest naprawdę smaczne. Nawet nie
zdążyłam zrobić porządnego zdjęcia, bo zniknęło w pół dnia.
Składniki:
225g masła
150g cukru
4 jajka
80g mąki
150g mielonych migdałów
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
starta skórka i sok wyciśnięty z dwóch cytryn
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180'C.
Połączyć
masło z cukrem. Mieszając, dodawać po jednym jajku oraz odrobinie mąki,
aż cała zostanie zużyta. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodać migdały,
ekstrakt migdałowy, skórkę z cytryny oraz sok. Spodziewajcie się dość
rzadkiego ciasta, ze względu na niewielką ilość mąki.
Całość przełożyć do formy (21-23cm) i piec około 1 godziny.
Po upływie 30min warto sprawdzać regularnie stan ciasta, ponieważ pieczenie może potrwać krócej lub dłużej niż 1h.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "How to Be a Domestic Goddess"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz